Locatie:

LinkedIn blog

BOEM EN HO 

Op 16 juni 2018 is het gebeurd. Nu dus al ruim 2 jaar geleden. Op LinkedIn werd het wat stiller, maar echt merkbaar zal het voor het overgrote deel van mijn LinkedIn contacten niet geweest zijn.

Nu kom ik er toch mee in de lucht. Waarom nu.. juist nu. Omdat het met mij alweer veel beter gaat en omdat ik denk dat ik met alle wijze lessen die ik geleerd heb deze 2 jaar ook anderen kan helpen.

Even terug naar 16 juni. Een hele mooie wielertocht in de omgeving van Bergen op Zoom en Steenbergen. 80 km genoten van de mooie dag in een vreemd peloton. Toen ging met mis. De rijder voor mij maakte een stuurfout, begon te slingeren en kwam dwars op de weg. Ik ben er (met ruim 30 km p/u) frontaal op gebotst. Met een flinke salto door de lucht ben ik op het asfalt gekomen. Gelukkig droeg ik een goede helm, maar de klap is heel fors geweest.  De deuk in de helm bewees dat wel.

De eerste paar weken merk je vooral de mist in je hoofd en de enorme hoofdpijn. Dat beeldschermen heel onprettig waren bleek al snel. Werken werd hiermee direct bijna onmogelijk. Net als TV kijken en alles op je smartphone willen volgen. Ook telefoongesprekken bleken erg veel energie te kosten en in en om het huis fungeerde ik in slow-motion modus.

En dan heb je wel een bedrijf. Een bedrijf dat goed loopt, met medewerkers in dienst en klanten waar ik graag een optimale dienstverlening aan wil blijven bieden.

Na de eerste weken van doorploeteren kwam ik terug bij de neuroloog. Deze heeft mij verwezen naar het Rijndam voor een revalidatietraject.

ACCEPTATIE BIJ HET RIJNDAM

Bij het Rijndam startte vooral het acceptatietraject. Hoe moest ik, als doorgewinterde ambitieuze doorzetter, nu een nieuwe modus ontwikkelen??? Niet meer doorzetten, maar juist op tijd stoppen. En wat is dan OP TIJD STOPPEN? En wat is dan rustig aan doen? HOE doe je dat? Je stopt als er signalen van je lichaam komen. HAHA, daar heb ik nooit naar geluisterd. Dus HOE herken ik die dan?  

Dit zijn voor mij de eerste stappen geweest naar een nieuwe modus. Een modus waar ik mij nu thuis in voel. Ik heb leren luisteren. Ik herken nu het feit dat ik geen energie meer heb. Ik heb geleerd dat het leven echt doorgaat als je je telefoon regelmatig een paar uur weglegt. Dat mensen het echt accepteren als je niet direct op een whatsapp reageert en dat je mailbox in de avond gewoon uit kan. Dat het ook normaal is dat je de volgende ochtend óf middag op een mail reageert.

Door te vragen wanneer iets geleverd moet worden (een stuk wat tijd en energie kost), kun je goede afspraken maken en blijf je aan verwachtingen voldoen. Het was voor mij écht een eyeopener dat de klant helemaal niet verwacht dat het gevraagde stuk dezelfde avond in zijn mailbox zit. Ík heb dat gewoon jarenlang gedaan. En als het werk niet meer in een werkdag paste, dan kon ik er altijd een avond aan vastplakken. Nu stem ik af wanneer een stuk opgeleverd moet worden. Volgende week maandag… prima, dat gaat lukken. Beide partijen tevreden.

En die smartphone… ik kan het iedereen aanraden. Leg hem weg. Begin met een uurtje, dan twee. Is je energie laag en wil je even rust: Ga naar buiten. Een wandeling of fietstochtje zonder telefoon geeft zoveel meer rust. Kijk naar je omgeving, ga even zitten, luister. Je batterij laadt er echt sneller van op.

DE RUSTIGE MODUS

Ik heb er, na 3 maanden Rijndam, nog 2 jaar over gedaan om in deze modus te komen. En dan had ik nog het “lumineuze voordeel” van de enorme hoofdpijn die er de eerste 9 maanden continue was, daarna bijna continue en nu nog steeds opduikt als ik teveel wil op een dag. Daarmee maar gezegd hebbend dat het vast niet lukt om in 1 keer alles anders te doen. Maar wellicht is dit ook voor jou als lezer een eyeopener.

Als er interesse is, zal ik de komende periode zal ik wat meer plaatsen over mijn ongeluk, het herstel, de wijze lessen en de aandachtspunten bij NAH, want in die categorie val ik nu. Niet aangeboren hersenletsel. Zo is prikkelverwerking bij hersenletsel nog wel een paar hoofdstukken waard.

Laat je mij weten of dit passend is op LinkedIn?
Of laat een berichtje achter via info@vanwieringensolutions.nl